Förutsägbara december?

image
December.
Det känns overkligt att vi redan är här. Men också skönt på något varmt och tryggt sätt.
December är så förutsägbar för det är så självklart att vissa saker ska göras. Man vet också när de ska göras. Varje söndag räknar vi ner. Varje dag räknar ni ner.
Men…varje år börjar jag tänka mer och mer på hur december kan förändras. Är det något som inte behöver köpas, ätas eller göras?
Kanske kan jag detta året göra något som förändrar december till en bättre, klokare, vänligare, smartare, miljövänligare, billigare december än åren innan?
Förra året – eller egentligen – varje år, drar vi ner lite, lite på julklapparna.
I år får vi förhoppningsvis gäster på julafton som vi inte tidigare haft.
Klurar på andra saker att förändra…
Gör du som du alltid har gjort?
Önskar alla en skön första advent.
Kram Susan

En reaktion på ”Förutsägbara december?”

 1. Håller med dig om att det känns overkligt, redan december …
  Jag gör väldigt annorlunda mot tidigare om åren … tycker julen blir mer och mer uppsjåsad och det är en vansinnig Commerce!! … upplever det svårt att värja sig för alla intryck som kommer tidigare och tidigare för vart år som går.
  Känner bara en stor protest i mig och undrar vad är det som är kvar, vad är det som jag tycker ”är jul idag”?? Jag har i alla vuxna år sökt efter ”stämningen” man kände som barn – vet fortfarande inte riktigt vad den bestod i … och så länge barnen bodde kvar hemma, brukade jag fråga var och en – ”vad känns viktigast för dig för att det ska bli jul?”. Det blev ett klokt sätt att prioritera, när det inte längre gick att härja omkring och försöka göra allt ”perfekt” till julen …
  Julklapparna är det många år sedan vi inom familjen helt skippade, vi var alla helt överens! Man kan ju stilla sina behov (av”konsumtion”) med att skänka pengar till någon välgörenhet istället!!!
  Det viktiga är i dag att vi någon gång under alla helgdagar lyckas att få hem och gärna träffa all ungdomarna!! Det är en stor lycka om vi får till det så alla (fem med några resp.) kan komma hem samtidigt!!!
  Maten blir också mindre och mindre viktig … varför ska man överäta så enormt vid jul/nyår?? Kanske kan vi säga så för att det är mer an 20 år sedan någon skinka fanns på vårt bord …
  Så vad är det då som ”blir kvar” av min jul/nyår??
  Jag tycker fortfarande om att ha det fint runt mig … jag älskar att omge mig med de jul röda färgerna; ger mig värme i vinterkylan och skänker mig möjlighet till kontemplation när mörkret faller! Jag gillar verkligen alla lysande stjärnor i fönstren, får gärna lysa här hemma tills vårsolen kommer … och så alla levande ljus som jag omger mig med, eg. hela vinterhalvåret, men nu blir de röda och fina!! Finns det några som behöver extra mat så här års så är det småfåglarna, de får kalasa för fullt här i min trädgård (kanske är det där mina julklappspengar numera går … hihi!)
  Glädjen att gå på julkonsert är fortfarande stor, i år blir det Malena Ernman igen …
  Tja, det är stillheten, kontemplationen, och värmen i gemenskapen jag värderar högt numera!!
  Och inget av det vill jag vara utan …
  KRAM och önskar dig en skön och glädjefylld adventstid!! Anita
  Ps allt vackert julhantverk som du bl a gör är också till stor glädje!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*