Hur mår du psykiatrin?

I förrgår skrev jag om hur vi behöver påminna oss om att leva NU. Om rädslor och om att själmordsstatistiken visar att två tredjedelar av alla människor som tar livet av sig är män. Och igår fick vi höra att Malik Bendjelloul valt att inte leva längre!

image

Jag blir så ledsen! Alla vittnar om hur fantastisk han var.
Så kreativ. Så vänlig. Så älskvärd.
Jag blir så frustrerad! Vad hände? Han hade varit ”deprimerad en kortare tid”. Vad var det som gjorde att han blivit så deprimerad på så kort tid att han valde att inte leva längre?
Varför fick han inte hjälp? Varför tog han inte hjälp? Det kanske han gjorde. Med det gick som det gick i alla fall!
Vad är det med psykiatrin?
För en månad sedan ringde en mycket sjuk kvinna i 60+ åldern till oss. Hon bodde i Stockholmsområdet. Hon läste vår bok och sa att hon lärde sig mycket hela tiden av den och undrade om vi kunde coacha henne på telefonen då och då.

image

Jag ställde massor av frågor och det visade sig att hon varit med om en rad traumatiska händelser de senaste 15 åren och faktiskt gick hos en psykolog. Hon beskrev hur de jobbat tillsammans och kvinnan var klok nog att ifrågasätta hur hennes arbete med psykologen hade utvecklat sig. De ältande hennes barndom och hon frågade mig: -Hur länge tycker du att vi ska göra det?
Kvinnan hade så mycket rädslor och så mycket ångest att jag föreslog att du kanske ska be om att få jobba lite mer kognitivt, öva på livet, på att leva så att säga. Då säger hon att hennes psykolog inte har den utbildningen!
Jag blir så ledsen! Är det inte psykologens uppgift att se till att hennes patient får den hjälp hon behöver. Ska inte psykologen då sända henne till en kognitiv terapeupt, om det är det hon vill ha/behöver?
Vad är det med psykiatrin?
Gång på gång på gång kontaktar förtvivlade människor oss och vill ha hjälp. En hjälp de inte får inom den traditionella psykiatrin.
Vi har ingen utbildning för att ta hand om dem, men vi upplever ofta att det bara behövs lite sunt förnuft, vettiga frågor, medkänsla och att vi lyssnar!
Kanske borde psykiatrin ta en titt på sig själv och fråga: Hur mår jag?
Önskar att alla får en uthärdlig dag! Att alla som behöver det hittar någon ljuspunkt i livet idag som gör att de vill leva åtminstone en dag till!
Kram Susan

Bilden på Malik är tagen från Wikipedia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*