Varning-för-läskig-bild

Förra veckan borrade jag ur en tand som jag haft problem med. Har inte kunnat tugga med vänster käksida på många många månader och hos tandläkaren har de inte hittat några fel. Jag fick en bettskena att ha på nätterna och sedan hoppades jag att det skulle bli bättre. Det blev det inte.

Efter att de borrat ur tanden blev det sämre igen. Den här veckan fick de lov att dra bort hela tanden!
När den kom ut var den sprucken på mitten! I två delar! Varning! Nu kommer äckelbilden…

image

Och jag blev så himlans ledsen! Jag gröt och grät. Jag som har varit så dolt över mina fina starka tänder! Och nu skulle jag gå med en stor glipa där! Och jag som gärna bjuder på ett leende! Hur kommer det att se ut?
Jag blev förtvivlad! Så här ser det ut nu.

image

Igår natt hade jag fruktansvärt ont i tanköttet ovanför en tand som sitter bakom gluggen. Jag blev fruktansvärt rädd att de skulle behöva dra den också! Men i natt har det känts bra. Tack å lov!
När jag fick höra vilka alternativ jag hade blev jag heeeelt svettig! Men till slut bestämde jag mig för att köpa en provisorisk tandprotes fram tills dess att jag kan få ett implantat. På torsdag nästa vecka får jag tandprotesen isatt. 4.500 kronor kostar den!
Då ska jag även ta ställning till om jag vill ha implantatet som kommer att kosta 15-20 tusen!!! Och det kommer att ta flera månader innan det är klart.
Först ska min käken läka efter utdragningen. Sedan sätter de in en skruv i käken som ska läka några månader. Sedan efter det, så sätter de på tanden/kronan! Får väl vara glad om det är klart till sommaren 2016!

Tycker synd om mig själv nu! Men glad att inflammationen verkar ge sig!
Startat dagen med…

image

…och ett ägg. Och yoga. Sedan ska jag tova julkulor resten av förmiddagen.
Önskar er alla en fin fredag!
Kram Susan

2 reaktioner på ”Varning-för-läskig-bild”

 1. Hej Susan!

  Satt och googlade provisorisk tand på ställning och kom in på din blogg:) Jag har en gång bytt ut samma tand som du tappat. Fick en stifttand som sattes fast i den rot som var kvar, men roten har spruckit för längesedan och tanden har varit ruckbar i flera år. Fullt funktionell dock, men den behöver alltså bytas. Nu ska jag ta steget och göra ett implantat och jag är så galet nervös…. Var och gjorde ett avtryck hos tandläkaren igår då det ska tillverkas en tand på någon slags ställning, som jag ska ha efter att jag dragit ur den gamla.. På torsdag ska de dra ut den gamla stifttanden och då kommer jag alltså få en glugg, och därefter ska jag till den andra tandäkaren och sätta in ”tandställningen”.
  Det jag tänkte höra med dig hur det har gått att ha den provisoriska och hur den ser ut? i 6 månader ska man alltså gå med den allt som allt och jag är så rädd för allt möjligt. Att det ska synas, att det ska vara svårt att äta, att den ska gå sönder, att den ska ramla ut, att det ska vara svårt att prata, ja allt möjligt…
  Tänder är så känsligt! Har drömt mardrömmar hela veckan om den här operationen….:(
  Hoppas du har några lugnande ord….:)
  Kram och ha en bra dag!

  1. Hej Therese! Låter som en jobbig tanderfarenhet. Jag fick dra hela tanden med rot. Jag ska operera in ett stift den 26:e januari. Jag fick en provisorisk tand under tiden. Den sitter fastsatt på en tand bredvid. Det var inte så komplicerat att sätta in men det håller inte så bra, och jag behöver vara ganska försiktig när jag äter. Den har lossnat flera gånger och nu har jag tröttnat lite på det så jag kommer inte att sätta in den igen förrns någon vecka efter att stiftet är inopererat. När tandprotesen satt inne var det jättefint och det syntes ingen skillnad. Utseendemässigt var det bra men det kändes lite märkligt på insidan och jag fick ju som sagt vara jätteförsiktig när jag åt. Jag hade inte alls svårt att prata. Ser fram emot när den den permanenta tanden kan sättas på stiftet, men det tar ju lite tid för det att läka. Jag har inte börjat oroa mig för operationen än…kanske beror det på att jag inte har tendenser att oroa mig så mycket över huvudtaget – jag vet inte…Tror inte du behöver vara orolig för att den provisoriska tanden ska gå sönder – den lossnar om du äter något som är för hårt. Jag sätter min tillit till experterna och litar på dem. De gör ju inget annat än detta så de vet väl vad de gör. Du får berätta om din oro för dem så kanske det känns bättre. Träna dig i att fokusera på din andning. Önskar dig verkligen Lycka till! Hör gärna av dig igen. <3 Kram Susan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*