Postern kommer SIGNERAD direkt hem till din dörr i A4-format. Bilden är tryckt på ett MILJÖCERTIFIERAT 300 grams KVALITETSPAPPER som lyfter fram motivet på bästa sätt. Måbrapostern är både lämplig att hänga upp i en liten klämma eller rama in.

Mejla din beställning till s.billmark@gmail.com   Minsta möjliga anpassade portoavgift tillkommer.

   ”An apple a day keeps the doctor away”   60:- st eller 3 för 150:-

”En chokladbit om dagen gör susen i magen”    60:- st eller 3 för 150:-

”Ibland behövs bara en kanelbulle!”     60:- st eller 3 för 150:-”The moore I get to know people the moore I like my dog!”   60:- st eller 3 för 150:-

”Earth without ART is just eh!”   60:- st eller 3 för 150:-

”ASP”  – Populus Tremula   60:- st eller 3 för 150:-

JÄMTLANDS LANDSKAPSTRÄD Ett snabbväxande träd och tillhör poppelsläktet från familjen videväxter och den enda arten i släktet som anses naturligt förekommande i Sverige. Varför säger vi ”Darra som ett asplöv?” Aspens latinska namn är Populus tremula och tremula kommer från latinets tremulare som betyder darra.  Asplövens darrande beror på att bladskaftet är tillplattat från sidorna och är långt i förhållande till det tunga bladet. Svag vind sätter bladet i rörelse och skaftet har inte kraft att hålla det stilla. Aspen är tillsammans med Björk och Sälg de första träslagen i Sverige och kom från Danmark när inlandsisen lämnade landet. Gamla aspar är en populär boplats för fåglar. Aspen används för tändstickstillverkning på grund av sin raka fiberriktning, förmåga till spjälkning och brinner bra. Förr användes aspens bark, färska blad och blomknoppar för att tillverka antiseptiska medel men även invärtes mot feber.

”BJÖRK”    60:-st eller 3 för 150:-

VÄSTERBOTTENS LANDSKAPSTRÄD Björklöv kan användas som ett enkelt tvättmedel eftersom det innehåller ett sorts tvålämne. Vid vandring under vår och sommar kan man varva sina smutskläder med färska björklöv och varmt vatten i en plastpåse som man hänger på ryggsäcken så att det skvalpar runt, bearbetas och ”tvättas” under vandringen.  Det blir inte lika rent som i en tvättmaskin men renare än när du la ner det i påsen och dessutom luktar det gott.

Björklöven används för att färga ullgarn och ger en gulgrön färg. Björkbark används också och färsk eller torkad bark ger en rödbrun, gulbrun eller grönbrun färg beroende på hur ullgarnet är preparerat.

Askan från björkved kunde man förr blanda med vatten. Askan urlakades, kokades och blev till lut. Det användes sedan som tvättmedel och skurmedel. Förr ingick pottaska i snusrecept.

På våren innan bladen slår ut kan björken tappas på sav. Saven går att dricka och kan användas i matlagning. Den går både att koka ihop till en söt, tjock sirap – björksirap – som liknar lönnsirap och jäsas till en vinliknande dryck.

Av nyutslagna björkblad går att brygga ett c-vitaminrikt te. Björk betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation. Knopparna kan ätas både kokta och råa.

Björksläktet är väldigt  köldtåliga. Man tror att den höga halten av björksocker fungerar som ett skydd under vintern. I Sverige växer tre arter av björken vårtbjörk, dvärgbjörk och glasbjörk. Björkved är populärt eftersom det både är vackert att se på och har högt bränselvärde, den ger alltså mycket energi vid förbränning. Min favoritbjörk är Ornäsbjörken.

 

”BOK”   60:- st eller 3 för 150:-

VÄSTERGÖTLANDS LANDSKAPSTRÄD Bokens löv är ätbara. Löven förmultnar långsamt. För att samla så mycket ljus som möjligt växer boklövet horisontellt. Det gör att solen väldigt sällan når under trädets grenar vilket påverkar den nästan obefintliga växtligheten under trädet.

Sveriges bokskogar finns främst i Skåne, Blekinge, södra Småland och på vissa områden i Halland. Bokollonet liksom ekollonet användes förr som svinfoder.

Bokträ används flitigt inom möbelindustrin. Träslaget är mycket vattentåligt och används därför till båtkölar. Tack vare träets mjuka egenskaper, begränsade smak och lukt används bok till glasspinnar. Förr använde man boktjära för utvärtes behandling av hudåkommor. Invärtes gjordes ett extrakt av barken och användes att behandla sår och gurgla med.

 ”EK”  – Quercus Robur 60:- st eller 3 för 150:-

BLEKINGES LANDSKAPSTRÄD Eken känns igen på sitt ovanligt formade blad och det stora nötartade fröet/ollonet. Eken är ett av Skandinaviens största träd, stammen kan växa till en omkrets upp till 3 meter. Enstaka stammar kan under gynnsamma förhållanden uppnå en omkrets på 10 meter. Eken bär inte frukt förrens i 40-50 års åldern.

Vi hög ålder börjar ekstammen murkna inifrån, det blir ihåligt och många smådjur och insekter är beroende av den murkna veden som kallas Mulm. Det är omöjligt att veta en eks ålder eftersom årsringarna försvinner när eken murknar inuti.

Ek är ett väldigt starkt, tätt och hårt träslag därför är det populärt att använda i möbeltillverkning och till golv. Så kallad ”Fransk Ek” används för tillverkning av vintunnor.

Eken är det träd som ansetts heligt och tillbetts på ett religiöst vis i Europa och har ibland använts som hedersmärke inom försvarsmakten. Eken är symbol för Swedbank och ekens latinska namn, Quercus Robur har namngett Swedbanks fondsystem Robur.

Under flera hundra år tillhörde alla ekar i Sverige Kronan eftersom man använde virket till att bygga skepp och det var straffbart att hugga ner eller på annat sätt skada ekar. Det är anledningen till att många ekar har fått vara ifred under många hundra år.

En av de mest kända ekarna är den 800 år gamla eken som står mitt i Essingeledens trafikplats i Stockholm. Den är lika gammal som Stockholm är därför döpt till Birger Jarls ek. På 1950-talet fylldes ekens ihålighet med betong och det sägs att man anpassade bygget av trafikleden efter eken. Den har en diameter på 202 cm i brösthöjd. Eken klassas som naturreservat.

”GINKO BILOBA”   60:- st eller 3 för 150:-

KINESISKT TEMPELTRÄD Ginko Biloba har ett säreget bladverk. Trots att vi ser ett blad så är det egentligen en barrväxt! Bladnerverna går parallella och bladet delar sig ibland i två delar. Biloba betyder två lober som syftar på bladets hjärnlika form. Fröet kan ätas om det skalas och kokas och används i japanska maträtter och kinesisk traditionell mat där det ofta serveras på bröllop. Om fröet/frukten inte tillagas på rätt sätt kan det innehålla skadliga halter av vätecyanid!. För att Ginkon ska fortplanta sig krävs en hanplanta och en honplanta. Hanplantan används mest som trädgårdsväxt eftersom den färska frukten luktar väldigt illa på honplantan.

Ginko betyder silveraprikos. Ginko  Biloba planterades vid heliga tempel och upptäcktes 1691 av den första västerlänningen. Några träd som planterats vid tempel sägs vara mer än 1500 år gamla! Trädet är robust och tåligt.

Bladen innehåller ginkgoloider, bilobloider och flavonoider som sägs bland annat förbättra koncentrationsförmågan och minnet.

”JAPANSK LÖNN”   60:- st eller 3 för 150:-

Japansk lönn odlas som prydnadsväxt och härstammar från Japan och Kina. Den får röda/roströda blad långt innan hösten kommit, växer långsamt och blir sällan mer än tre meter hög. Därför passar den i mindre trädgårdar. Den är ett väldigt dekorativt träd trots att den bär oansenliga blommor.

 

”LIND”    60:- st eller 3 för 150:- 

Linden kan bli väldigt gammal. Lindträ är ganska mjukt och vanligt till sniderier eftersom Lind inte slår sig. Lind som förkolnat kan användas som ritkol. Lind användes förr till kreatursfoder. Lindens mjuka kvaliteer gjorde att den användes till korgar, mattor och till att binda inom trädgårdsmästeri. Enligt folklig tradition är vattnet tillräckligt varmt att bada i när linden blommar.

Bin och andra insekter älskar blommorna, som ger gott om nektar, så mycket att den kan droppa ut – så kallat honungsdagg – innan insekterna hunnit dit. Därför – parkera aldrig din bil under en blommande lind, den kan bli väldigt kladdig!

”PIL”   60:- st eller 3 för 150:-

SKÅNES LANDSKAPSTRÄD Pil tillhör videsläktet. Trädet kallas oftast för Pil medans buskarna kallas Vide. man brukar också särskilja dem genom att kalla de som har blomning och lövsprickning samtidigt för Pil och de som blommar på bar kvist för Vide. Släktet har över 400 arter!

Barken av vissa arter har använts för träarbeten och garvning av skinn. Olika arter har använts för korgflätning och tillverkning av mattor. Många tidigblommande videarter är viktiga som bifoder.

Pilblad användes redan på 500-talet f.Kr. mot smärtor och feber. Medicin som utvecklats ur den kunskapen är det vi mer känner igen som aspirin, magnecyl eller acetylsalicylsyra. Salix purpurea är ett pilträdsextrakt som används i olika naturmedel främst mot inflammationer och värk för dess höga halt av salicin.

”TULPANTRÄD”     60:- st eller 3 för 150:- 

Tulpanträdet är en art i familjen Magnoliaväxter och odlas som prydnadsträd i södra Sverige. Eftersom det blir väldigt stort lämpar det sig inte för små trädgårdar. Bladets skaft är mellan 5-10 cm långt och bladet blir 7-12 cm. Blommorna blir ungefär 10 cm i diameter och lika i formen som en tulpan och doftar inget. Trädet förekommer naturligt i östra USA.